Menu
 



This site is dedicated to American veterans everywhere and in memory of US Army, DAV, Robert W. Herbert

Teacher Activities, Songs and Clip Art

   Skip To : Songs Scavenger Hunt Clip Art
Power Points Other



Classroom activities which coincide with the “Students Thank a Veteran” program can be adjusted to all grade levels. Many of these suggested activities can be done in a class period or extended throughout the school year.

Write a letter to a Veteran. Students can write to a Veteran from World War II, Vietnam, Korean War or Middle East Conflicts who have served in the Army, Navy, Air Force, Marines, Coast Guard and National Guard. Names can be obtained through your local Veteran`s organizations.

Write a poem about Veterans.

Ask a Veteran to be a guest speaker in your classroom. Parents who served or people in the community who are members of Veterans organizations may feel it is an honor to be asked to speak.

Make Patriotic crafts (suggestions are on the crafts page)

Create word searches or word scrambles (examples are below)

Read books about Veterans who have served our country.

Make a timeline for each war the United States participated in listing highlights of each. Groups can each be assigned a different war to research,

Draw a picture timeline of US wars.

Have students write essays on how soldiers have preserved our freedoms in each war.

Plan a field trip to a VA nursing home or hospital.

Send care packages to our soldiers who are stationed around the world. These packages might contain shampoo, conditioner, soap, toothbrushes, toothpaste, stationary, stamps, envelopes, candy, gum, powdered drinks, playing cards, paperback books, compact disks, handheld games, etc.

On a large scale, plan a parade for your entire school on a Veteran`s holiday.

Develop flash cards with pictures of uniforms, insignias, etc. and have students identify them.

Write a song about Veterans using a familiar tune.

Interview faculty members who are Veterans and write an article for your school newspaper.

Learn a Patriotic song. Some great ones are:

Return To Top
   Song List :
The Star-Spangled Banner
My Country, Tis of Thee
You`re A Grand Old Flag
God Bless America
Other


The Star-Spangled Banner
By Francis Scott Key



Oh, say can you see by the dawn's early light What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming
Whose broad stripes and bright stars thru the perilous fight,
O'er the ramparts we watched were so gallantly streaming
And the rocket's red glare, the bombs bursting in air,
Gave proof through the night that our flag was still there.
Oh, say does that star-spangled banner yet wave
O'er the land of the free and the home of the brave

On the shore, dimly seen through the mists of the deep,
Where the foe's haughty host in dread silence reposes,
What is that which the breeze, o'er the towering steep,
As it fitfully blows, half conceals, half discloses
Now it catches the gleam of the morning's first beam,
In full glory reflected now shines in the stream:
'Tis the star-spangled banner! Oh long may it wave
O'er the land of the free and the home of the brave!

And where is that band who so vauntingly swore
That the havoc of war and the battle's confusion,
A home and a country should leave us no more!
Their blood has washed out their foul footsteps' pollution.
No refuge could save the hireling and slave
From the terror of flight, or the gloom of the grave:
And the star-spangled banner in triumph doth wave
O'er the land of the free and the home of the brave!

Oh! thus be it ever, when freemen shall stand
Between their loved home and the war's desolation!

Blest with victory and peace, may the heav'n rescued land
Praise the Power that hath made and preserved us a nation.
Then conquer we must, when our cause it is just,

And this be our motto: "In God is our trust." And the star-spangled banner in triumph shall wave
O'er the land of the free and the home of the brave!

Return To Top

My Country, Tis of Thee
by Samuel Francis Smith



My country, 'tis of thee,
Sweet land of liberty,
of thee I sing;
Land where my fathers died,
Land of the pilgrim's pride,
From ev'ry mountain side
Let Freedom ring.

My native country thee,
Land of the noble free,
Thy name I love;
I love thy rocks and rills,
Thy woods and templed hills;
My heart with rapture thrills
Like that above.

Let music swell the breeze,
And ring from all the trees,
Sweet Freedom's song.
Let mortal tongues awake;
Let all that breathe partake;
Let rocks their silence break,
The sound prolong.

Our Father's God! To Thee,
Author of Liberty,
To Thee we sing;
Long may our land be bright
With Freedom's holy light;
Protect us by Thy might,
Great God, Our King!

Return To Top

You're a Grand Old Flag
By George M. Cohan



There's a feeling comes a stealing and it sets my brain a'reeling
When I'm listening to the music of a military band
Any tune like "Yankee Doodle" simply sets me off my noodle
It's that patriotic something that no one can understand.

"Way down South in the land of cotton"
Melody untiring, ain't that inspiring!
Hurrah! Hurrah! We'll join the jubilee
And that's going some for the Yankees, by gum!
Red, white and blue, I am for you.
Honest, you're a grand old flag.

You're a grand old flag, you're a high-flying flag,
And forever in peace may you wave
You're the emblem of the land I love
The home of the free and the brave
Every heart beats true 'neath the red, white and blue
Where there's never a boast or brag;
"But should auld acquaintance be forgot"
Keep your eye on the grand old flag.

Here's a land with a million soldiers
That's if we should need 'em, we'll fight for freedom! Hurrah! Hurrah! For every Yankee Tar
And old G.A.R., every stripe, every star
Red, white and blue, hats off to you.
Honest, you're a grand old flag.

I'm no cranky hanky panky, I'm a dead square honest Yankee And I'm
mighty proud of that old flag that flies for Uncle Sam
Though I don't believe in raving every time I see it waving
There's a chill runs up my back that makes me glad I'm what I am.

You're a grand old flag, you're a high flying flag,
And forever in peace may you wave.
You're the emblem of the land I love,
The home of the free and the brave.
Every heart beats true 'neath the red, white and blue.
Where there's never a boast or brag
"But should auld acquaintance be forgot"
Keep your eye on the grand old flag.



Return To Top

God Bless America
Words and music by Irving Berlin



While the storm clouds gather far across the sea,
Let us swear allegiance to a land that's free,
Let us all be grateful for a land so fair,
As we raise our voices in a solemn prayer:

God Bless America.
Land that I love
Stand beside her, and guide her
Thru the night with a light from above.
From the mountains, to the prairies ,
To the oceans, white with foam
God bless America
My home sweet home.

God Bless America,
Land that I love
Stand beside her,
And guide her,
Through the night
With the light from above,
From the mountains,
To the prairies,
To the ocean,
White with foam,
God bless America,
My home sweet home.
God bless America,
My home sweet home.


Return To Top

Here are some more patriotic songs you might enjoy:
America The Beautiful
What A Wonderful World
This Land Is Your Land
Everything Is Beautiful
We Are Family
Yankee Doodle Dandy
Anchors Aweigh
The Caissons Go Rolling Along
Anchors Aweigh
The Wild Blue Yonder
From The Halls Of Montezuma
When Johnny Comes Marching Home
The Battle Hymn Of The Republic
The Stars And Stripes Forever Medley - John Phillip Sousa



Return To Top
Clip Art
































































Return To Top


Scavenger Hunt
Printable Scavenger Hunt

There are many exciting and interesting facts in the “Kids Thank A Veteran” website. Here is a scavenger hunt to see if you can locate important facts about veterans. Remember, all of the facts can be found right on this website. Happy hunting!

1. What is a veteran?
a. any person who has served in the military
b. a person who has served in the active military and was discharged or released under conditions other than dishonorable
c. anyone who wants to be a soldier

2. What are the branches of military service in the United States?
a. Army, Navy, Air Force
b. Marines, Army, Navy, Air Force
c. Army, Navy, Air Force, Coast Guard, Marines
d. Army, Navy, Air Force, Coast Guard, Marines, Reserves

3. Who was the “Person of the Year” in Time Magazine for 2003?
a. President Bush
b. The American soldier
c. Tom Cruise
d. Fidel Castro

4. The symbol of our Nation is
a. the American flag
b. the eagle
c. the President
d. the Capitol Building

5. Which of these groups helps veterans?
a. the Veterans of Foreign Wars
b. the American Legion
c. the Disabled American Veterans
d. a and c
e. a,b and c

6. Who is buried in the Tomb of the Unknowns in Arlington National Cemetery?
a. a World War II soldier
b. a soldier from World War I and World War II
c. a soldier from World War I, World War II and the Korean War
d. a soldier from World War I, World War II, the Korean War and the Vietnam War

7. During a military funeral, what song is played?
a. “God Bless America” National Anthem
b. “Taps”
c. our National Anthem
d. the Army march

8. How many living veterans are there today?
a. less than 10,000
b. over 100 million
c. over 25 million

9. During the Revolutionary War, what did women do in order to serve in our military?
a. dressed as men
b. signed up
c. none of them wanted to serve

10. Who was a very famous woman soldier in the Revolutionary War?
a. Clara Maass
b. Molly Pitcher
c. Colonel Eileen Collins
d. Helen Fairchild

11. If you would like to train for military service in college you can join the
a. Reserve Officers Training Corps (ROTC)
b. Military Training Institute (MTI)
c. Army Soldiers Training Program (ASTP)

12. The American flag should be flown
a. on Armed Forces Day
b. on Memorial Day
c. on Flag Day
d. on Valentines Day
e. on Veterans Day
f. on Easter
g. on a, b, e and f
h. on a, b, c, and e

13. Our American flag
a. should not be used as wearing apparel
b. should always be the highest flag on the flag pole
c. should be replaced when it is torn
d. should never be placed on the ground
e. a,b,c and d
f. b,c and d

14. Our American flag has
a. 48 stars
b. 13 red and 13 white stripes
c. 7 red stripes and 6 white stripes
d. 50 stars
e. b and d
f. c and d

15. The Medal of Honor is
a. given to all soldiers who are wounded in battle
b. rarely given to soldiers
c. given to soldiers who have been in the military for more than 25 years

16. A POW/MIA flag stands for
a. Power of War/Men in Action
b. Prisoners of War/Men in Action
c. Prisoners of War/Missing in Action
d. Power of War/Men in Army

Answers
1. b
2. c
3. b
4. a
5. e
6. c
7. b
8. c
9. a
10. b
11. a
12. h
13. e
14. f
15. b
16. c

How did you do?
0—1 wrong = great job!
2—3 = good job
4—5 = ok
6—7 = it would be good for you to read more about our veterans
more than 8 = too bad!


Return To Top
Power Point Presentations

Coming Soon!

Other Activities
Word Search
Puzzles
Scavenger Hunt
Holiday Worksheets

Color Your State Flag-Section 1
Color Your State Flag-Section 2
Color Your State Flag-Section 3
Color Your State Flag-Section 4

Find your state flag to color. You can cut it out and make a card for a Veteran in your state that you know. If you want to look up your state flag colors, go to FOTW -Flags Of The World.

More To Color


Return To Top


www.reliablecounter.com
digital audio mastering
Thanks to www.kaboose.com for the images used in our logo
Home | About Us | Contact Us | Activities | Be Counted |

© 2010 KidsThankAVet.com
HowellComputers,com Webmaster Services